Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sütőtökös császárzsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 1 kávéskanál aszkorbinsav (por alapú C-vitamin)
  • 3 dl langyos tej
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 dkg friss élesztő
  • 12 dkg sütőtök püré (sült sütőtök belseje kikaparva és turmixolva)

Elkészítése

Tészta elkészítése

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

Egy tálban összekeverjük a búzalisztet, a kukoricalisztet és az aszkorbinsavat. Elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a sütőtökpürét, majd a felfuttatott élesztős tejet is. Lágy, de jól formázható tésztát gyúrunk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Formázás

A megkelt tésztát 8 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle.

Első módszer: a gombócokat éles késsel 8 cikkben kissé bevagdossuk, majd újra gömbbé sodorjuk.

Második módszer: hosszú kígyót sodrunk a tésztából, laza csomót kötünk rá, a kilógó részeket a csomó alá hajtjuk, és megformázzuk.

A kis tökszárat akár száraz tésztából is pótolhatjuk.

Sütés

A formázott zsemléket sütőpapíros tepsibe tesszük, még kb. 10 percig kelesztjük. Tejjel lekenjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A kész zsemléket rácsra téve hűtjük, így maradnak igazán puhák.

Tipp

A zsemléket megszórhatjuk szezámmaggal vagy tökmaggal is. Ha marad, másnap szendvicsalapnak is kiváló.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/sutotokos-csaszarzsemle/