Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szalagos fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 220 ml tej
  • 2,5 dkg firss élesztő
  • 50 g porcukor
  • 60 g vaj
  • 5 tojássárgája
  • csipet só

Sütéshez

  • zsiradék

Tálaláshoz

  • lekvár
  • porcukor

Elkészítése

Élesztő:

A langyos tejet keverjük össze a porcukorral és az élesztővel egy tálban. Hagyjuk állni 15-20 percig, amíg az élesztő felfut.

Tészta:

A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a puha vajat, a tojássárgákat és egy csipet sót. Gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. Ezután takarjuk le és meleg helyen kelesszük legalább 1 órán át.

Formázás:

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki körülbelül 2 cm vastagra. Szaggassunk belőle kb 6 cm átmérőjű korongokat. Mindegyik közepét ujjunkkal kissé nyomjuk be, majd a mélyített felükkel lefelé fordítva hagyjuk kelni még legalább 30 percig, letakarva.

Sütés:

A fánkokat közepesen meleg zsírban vagy olajban süssük ki. Először a lyukas felüket tegyük az olajba és fedő alatt süssük kb 1 percig. Ezután fordítsuk meg és a másik oldalukat is süssük további 1 percig fedő nélkül. Így alakul ki a fánkok jellegzetes szalagja.

Tálalás:

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Tipp:

Ha szeretnéd változatosabbá tenni a fánkokat, kínálhatod őket vaníliás pudinggal vagy csokoládékrémmel is. A tésztába tehetsz kevés reszelt citromhéjat, ami friss ízt ad a fánkoknak.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szalagos-fank-10/