Élesztő:
A langyos tejet keverjük össze a porcukorral és az élesztővel egy tálban. Hagyjuk állni 15-20 percig, amíg az élesztő felfut.
Tészta:
A lisztet tegyük egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a puha vajat, a tojássárgákat és egy csipet sót. Gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. Ezután takarjuk le és meleg helyen kelesszük legalább 1 órán át.
Formázás:
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki körülbelül 2 cm vastagra. Szaggassunk belőle kb 6 cm átmérőjű korongokat. Mindegyik közepét ujjunkkal kissé nyomjuk be, majd a mélyített felükkel lefelé fordítva hagyjuk kelni még legalább 30 percig, letakarva.
Sütés:
A fánkokat közepesen meleg zsírban vagy olajban süssük ki. Először a lyukas felüket tegyük az olajba és fedő alatt süssük kb 1 percig. Ezután fordítsuk meg és a másik oldalukat is süssük további 1 percig fedő nélkül. Így alakul ki a fánkok jellegzetes szalagja.
Tálalás:
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd lekvárral és porcukorral tálaljuk.
Tipp:
Ha szeretnéd változatosabbá tenni a fánkokat, kínálhatod őket vaníliás pudinggal vagy csokoládékrémmel is. A tésztába tehetsz kevés reszelt citromhéjat, ami friss ízt ad a fánkoknak.