Elkészítése
Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben.
Egy tálba tálba tesszük a tészta többi hozzávalóját, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát és ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet.
Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40-60 perc alatt.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle.
A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk. Körülbelül 30 db fánk lesz belőle.
Letakarva pihentetjük fél órán keresztül a fánkokat.
Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.
Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalukat is ennyi ideig sütjük.
A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk.
Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

