Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szalagos fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 70 dkg finomliszt
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 0,5 dl rum
  • 4 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 darab vanília rúd
  • 1 narancs héja

A sütéshez

  • olaj

A tálaláshoz

  • porcukor

Elkészítése

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben.

Egy tálba tálba tesszük a tészta többi hozzávalóját, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát és ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet.

Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40-60 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle.

A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk. Körülbelül 30 db fánk lesz belőle.

Letakarva pihentetjük fél órán keresztül a fánkokat.

Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.

Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalukat is ennyi ideig sütjük.

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk.

Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szalagos-fank-11/