Felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos-cukros tejben.
A maradék tejjel és a többi hozzávalóval (a vaj kivételével) lágy, hólyagos tésztát dagasztunk. Az olvasztott vajat csak a legvégén dolgozzuk hozzá.
Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk és kézzel ujjnyi vastagra lapogatjuk a tésztát. Kiszaggatjuk fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarjuk az egészet és fél órán át kelesztjük.
Zsiradékot melegítünk egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjunkkal benyomjuk a közepüket.
Fedővel letakarva kb másfél percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül is másfél percig sütjük.
Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad. Ha nem elég meleg, akkor megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.
Papírtörlőre szedjük, majd langyosan megszórjuk porcukorral és megtöltjük lekvárral.