Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- fél dl rum
- 3 dl tej
- 3,5 dkg élesztő
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 narancs reszelt héja (elhagyható)
Elkészítése:
A finomlisztet dagasztótálba tesszük, közepében fészket képezünk, beleszórjuk a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejjel felöntjük. Ha az élesztő felhabosodott, hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól kidagasztjuk. Langyos helyen 40 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kiborítjuk, ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, kiszaggatjuk a pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral. A kiszaggatott fánkokat 30 percig pihentetjük, egy tiszta konyharuhával letakarjuk. A megkelt fánkokra középen ujjunkkal mélyedést fúrunk.
Egy serpenyőben bő olajat hevítünk és a forró olajban a lyukas felével lefelé fedő alatt 1 percig sütjük, majd fedő nélkül is megsütjük a másik felét.
A megsült fánkokat papírszalvétával letakart tányérra vagy tálra helyezzük, hogy felitassuk a forró zsiradékot. A rumnak köszönhetően nem szív magába sok olajat.
A megsült fánkok közepébe teáskanállal lekvárt rakunk, tetejét megszórhatjuk porcukorral.
[box style=”info”]Ez a recept eredetileg egy kedves ismerősömtől, Fehérváry Saroltától ered.[/box]