Elkészítése
A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd legalább egy órát hideg helyen pihentetjük. Közben a töltelék hozzávalóit felfőzzük, és teljesen kihűtjük. A pihentetett tésztát annyi részre osztjuk, ahány rúd bejglit szeretnénk készíteni (például 2 nagy vagy 4 kisebb). Minden részt kinyújtunk, megkenjük a kihűlt töltelékkel, és feltekerjük.
A feltekert rudakat tojással megkenjük, majd 1 órát pihentetjük. Ezt követően ismét megkenjük tojással, majd hústűvel több helyen megszurkáljuk, hogy ne repedjen meg a sütés közben. A rudakat előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha marad még tészta, szaloncukor alakú bejgliket is készíthetünk belőle. Ehhez a megmaradt tésztát kinyújtjuk, kb. 10×15 cm-es darabokra vágjuk, mindegyik darab közepébe diónyi tölteléket helyezünk, majd szaloncukor alakúra tekerjük. A végeket bevagdossuk, a “szaloncukrokat” megszurkáljuk, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük. Az ilyen formában elkészült bejglik a gyerekek nagy kedvencei lesznek!
Sztori:
Mindkét gyerekem nagy rajongója a főzőcskézésnek, előre tervezgetjük mindig az aktuális menüt, különösen az ünnepi ételeket. Együtt szoktuk elkészíteni a bejglit is, így jött az ötlet a kimaradt tészta és töltelék hasznosítására.
