Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Százrétű diós kalács

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Egy pohár tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, keverünk hozzá egy kis cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet a tenyerünk segítségével elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk a sót is. Ha felfutott az élesztőnk, beleütjük a tojások sárgáját, jól elkeverjük, majd a liszthez adjuk. A maradék tejet is beleöntjük, majd bedagasztjuk a tésztát. Amikor már majdnem teljesen […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mesyke
Beküldte: 2020.12.09.

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítése

Egy pohár tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, keverünk hozzá egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet a tenyerünk segítségével elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk a sót is. Ha felfutott az élesztőnk, beleütjük a tojások sárgáját, jól elkeverjük, majd a liszthez adjuk. A maradék tejet is beleöntjük, majd bedagasztjuk a tésztát.

Amikor már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk az olajat. Ezután hólyagosra dagasztjuk a masszát, majd langyos helyen kelni hagyjukKözben elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjékből krémes habot verünk a cukorral együtt és adunk hozzá egy kis citromlevet is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a darált diót. A vajat megolvasztjuk.

Ha megkelt a tésztánk, akkor egy lisztezett deszkán vékony, korong alakúra sodorjuk. A nagy kör közepén gondolatban egy kisebb kört rajzolunk. Eddig a körig vágjuk be a tésztát körben, sugárirányban. Olyan lesz a végeredmény, mintha egy virág közepét és a szirmait látnánk magunk előtt.

Ezután a középső, egyben maradt kört megkenjük olvasztott vajjal, majd pedig a dióhabból is teszünk rá egy adagot. Ezután ráhajtunk egy darab tésztát, és úgy simítjuk el, hogy befedje a középső kört.

Ezt a tésztaréteget is meglocsoljuk vajjal, majd megkenjük a dióhabbal. Így szépen sorjában felhajtjuk és megtöltjük az összes tésztaszirmot.

Az utolsó réteget, mely a fedőréteg lesz, felvert tojással kenjük meg és szórunk rá cukros diót is. Egy újabb félórás pihentetés után 180 fokos sütőben, légkeverésen szép pirosra sütjük.

Mivel vastag a kalácsunk és sok töltelék van benne, szükség lesz kb 45 percre, hogy telesen átsüljön. Cikkekre vágva tálaljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Tél Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Mesyke
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is