Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Százrétű diós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 90 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl étolaj

A töltelékhez

  • 6 tojásfehérje
  • 6 evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál darált dió
  • 0,5 citrom leve
  • 10 dkg olvasztott vaj

A tetejére

  • ízlés szerint cukros darált dió
  • 1 tojás

Elkészítése

Egy pohár tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, keverünk hozzá egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet a tenyerünk segítségével elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk a sót is. Ha felfutott az élesztőnk, beleütjük a tojások sárgáját, jól elkeverjük, majd a liszthez adjuk. A maradék tejet is beleöntjük, majd bedagasztjuk a tésztát.

Amikor már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk az olajat. Ezután hólyagosra dagasztjuk a masszát, majd langyos helyen kelni hagyjukKözben elkészítjük a tölteléket.

A tojásfehérjékből krémes habot verünk a cukorral együtt és adunk hozzá egy kis citromlevet is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a darált diót. A vajat megolvasztjuk.

Ha megkelt a tésztánk, akkor egy lisztezett deszkán vékony, korong alakúra sodorjuk. A nagy kör közepén gondolatban egy kisebb kört rajzolunk. Eddig a körig vágjuk be a tésztát körben, sugárirányban. Olyan lesz a végeredmény, mintha egy virág közepét és a szirmait látnánk magunk előtt.

Ezután a középső, egyben maradt kört megkenjük olvasztott vajjal, majd pedig a dióhabból is teszünk rá egy adagot. Ezután ráhajtunk egy darab tésztát, és úgy simítjuk el, hogy befedje a középső kört.

Ezt a tésztaréteget is meglocsoljuk vajjal, majd megkenjük a dióhabbal. Így szépen sorjában felhajtjuk és megtöltjük az összes tésztaszirmot.

Az utolsó réteget, mely a fedőréteg lesz, felvert tojással kenjük meg és szórunk rá cukros diót is. Egy újabb félórás pihentetés után 180 fokos sütőben, légkeverésen szép pirosra sütjük.

Mivel vastag a kalácsunk és sok töltelék van benne, szükség lesz kb 45 percre, hogy telesen átsüljön. Cikkekre vágva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szazretu-dios-kalacs/