Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szegedi vágott cipó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 4 ek napraforgó étolaj
  • 1 csomag szárított porélesztő
  • 1 kk só
  • 1 ek tejföl


Elkészítése:

A liszteket összekevertem az élesztővel, megsóztam, majd közepébe krátert csináltam, és beleöntöttem először az olajat, majd a tejet. Alaposan összedolgoztam a tejföllel is. 10 percig erősen dagasztottam kézzel, majd fél órát kelesztettem konyharuha alatt.

Újra összedagasztottam, és ismét kelt fél órát. Nagyobb méretű vágódeszkámon négy felé osztottam, és kisebb cipókat formáltam a tésztákból. Nyújtófa nélkül ököllel kilapogattam a tésztákat, majd mint a leveles tésztát felhajtogattam. Fentről, alulról, majd mindkét oldalról. Újra kilapogattam ököllel, és a két szemben lévő oldalon lévő tésztát ismét felhajtottam. Megfordítottam, így a hajtogatott felület került alulra.

Cipócskákat formáltam mind a négy golyóból, és kilisztezett tepsire sorakoztattam. Minden cipót a tetején pengével két helyen bevágtam, vízzel megspricceltem, majd előmelegített sütőbe tettem.

A sütő aljára a beindításkor kisebb, vízzel teli edényt tettem. Mikor minden cipócska aranybarnára sült, újra megspricceltem őket.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szegedi-vagott-cipo/