A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd kb. 5 perc elteltével beleöntjük a sós-lisztes-vajas-vizes tálba. Jól kidolgozzuk a tésztát, amíg már nem ragad a kezünkhöz, majd egy órát hagyjuk kelni.
Miután a tészta megkelt, egyforma kis darabokra vágjuk (ebből az adagból körülbelül 10 közepes méretű zsemle lesz), és kerek formákat alakítunk ki belőlük. A zsemléket tepsibe helyezzük, kellő távolságra egymástól. Minden zsemle közepébe X-et vágunk egy hegyes késsel, megkenjük őket tejjel, majd megszórjuk szezámmaggal. A tepsit letakarjuk egy nedves konyharuhával, és a sütőt 50 fokra állítva hagyjuk, hogy a zsemlék a duplájukra keljenek.
Amikor megkeltek, kivesszük a tepsit, a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a tepsit a konyharuha nélkül visszatesszük. 20-25 percig sütjük őket, amíg a zsemlék teteje szép aranybarna nem lesz.
Sztori:
Uzsonnára tökéletes, vagy kenyér helyett bármivel fogyasztható. Finom, laktató, és ami fontos, nincs felfújva, mint az üzletekben kapható zsemlék.