Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szezámmagos zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl langyos víz
  • 20 ml olvasztott vaj
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 g élesztő
  • szezámmag

Elkészítése

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd kb. 5 perc elteltével beleöntjük a sós-lisztes-vajas-vizes tálba. Jól kidolgozzuk a tésztát, amíg már nem ragad a kezünkhöz, majd egy órát hagyjuk kelni.

Miután a tészta megkelt, egyforma kis darabokra vágjuk (ebből az adagból körülbelül 10 közepes méretű zsemle lesz), és kerek formákat alakítunk ki belőlük. A zsemléket tepsibe helyezzük, kellő távolságra egymástól. Minden zsemle közepébe X-et vágunk egy hegyes késsel, megkenjük őket tejjel, majd megszórjuk szezámmaggal. A tepsit letakarjuk egy nedves konyharuhával, és a sütőt 50 fokra állítva hagyjuk, hogy a zsemlék a duplájukra keljenek.

Amikor megkeltek, kivesszük a tepsit, a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a tepsit a konyharuha nélkül visszatesszük. 20-25 percig sütjük őket, amíg a zsemlék teteje szép aranybarna nem lesz.

Sztori:

Uzsonnára tökéletes, vagy kenyér helyett bármivel fogyasztható. Finom, laktató, és ami fontos, nincs felfújva, mint az üzletekben kapható zsemlék.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szezammagos-zsemle-2/