Elkészítése
Először a fél kg krumplit picit sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és összetörjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk a gyúrótáblára, és fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, amíg össze nem áll a tészta. Ezt követően vékonyra, kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kockákra vágjuk.
Minden kockára teszünk egy felezett szilvát, amit megszórunk fahéjjal összekevert cukorral. A tésztát összenyomkodjuk, hogy a főzés során a szilvás-cukros töltelék ne folyjon ki, és gombóc formájúra alakítjuk.
Ezután egy serpenyőben kevés zsíron pirítunk zsemlemorzsát, amelyben majd megforgatjuk a kész gombócokat. Forró, bő vízben 5-6 gombócot egyszerre főzünk ki. Akkor kész, ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, és még 2-3 percig főttek.
A gombócokat kiszedjük, majd megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Így tálaljuk ezt a nagyszerű, tipikus nagyi receptet, ami a szilvaszezon egyik legfinomabb desszertje.
Sztori
Noha nagymama étele, a sógornőm árulta el nekem a titkot, hogy a lényeg a szilva mellé szórt fahéjas cukorban rejlik. Hiába, mindig tanul az ember valami újat!
