Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvás gombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg krumpli
  • 60-70 dkg finomliszt
  • só
  • 0,5 kg szilva
  • fahéj
  • cukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • zsír
Szilvás gombóc

Elkészítése

Először a fél kg krumplit picit sós vízben megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és összetörjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk a gyúrótáblára, és fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, amíg össze nem áll a tészta. Ezt követően vékonyra, kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kockákra vágjuk.

Minden kockára teszünk egy felezett szilvát, amit megszórunk fahéjjal összekevert cukorral. A tésztát összenyomkodjuk, hogy a főzés során a szilvás-cukros töltelék ne folyjon ki, és gombóc formájúra alakítjuk.

Ezután egy serpenyőben kevés zsíron pirítunk zsemlemorzsát, amelyben majd megforgatjuk a kész gombócokat. Forró, bő vízben 5-6 gombócot egyszerre főzünk ki. Akkor kész, ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, és még 2-3 percig főttek.

A gombócokat kiszedjük, majd megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Így tálaljuk ezt a nagyszerű, tipikus nagyi receptet, ami a szilvaszezon egyik legfinomabb desszertje.

Sztori

Noha nagymama étele, a sógornőm árulta el nekem a titkot, hogy a lényeg a szilva mellé szórt fahéjas cukorban rejlik. Hiába, mindig tanul az ember valami újat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szilvas-gomboc-2/