Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvás gombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 0,5 kg szilva
  • 35 dkg liszt ( + a nyújtáshoz)
  • 13 dkg margarin
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor (a szóráshoz )

Elkészítése

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és puhára főzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A megfőtt burgonyát áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.

Egy nagy lábosban körülbelül 5 liter vizet forralunk. A kihűlt burgonyához keverjük a lisztet, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán a tésztát kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd 6×6 cm-es négyzetekre vágjuk.

Minden négyzet közepére helyezünk egy szem szilvát, és megszórjuk egy csipet fahéjjal. A tésztacsúcsokat felhajtva, két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk úgy, hogy a tészta teljesen beborítsa a szilvát.

Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, majd megvárjuk, amíg feljönnek a víz felszínére. Ezt követően további 3-5 percig főzzük őket.

Amíg a gombócok főnek, a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában. Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és hasonlóan elkészítjük a maradék gombócokat is.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szilvas-gomboc-4/