Elkészítése
Tészta
A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd melegen összetörjük. Hozzáadjuk a zsírt vagy olajat, a tojást, és fokozatosan annyi lisztet dolgozunk bele, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. Ügyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl kemény.
Gombóc formázása
A tésztát lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és egyforma négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy szilvát, amelynek a belsejébe kevés fahéjas cukrot szórunk. A tészta széleit összefogjuk, és gombóccá formázzuk.
Főzés
A gombócokat lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és röviden hideg vízzel leöblítjük.
Bevonat
A zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk, közben hozzákeverünk 1-2 evőkanál porcukrot, így karamelles ízt kap. A gombócokat ebben a morzsában forgatjuk meg, majd melegen tálaljuk.
Tipp
A tölteléket feldobhatjuk kevés darált dióval vagy étcsokoládé darabkákkal is. Ha marad a tésztából, készíthetünk belőle lekváros vagy barackos gombócot is.
