Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Gombócok, morzsák

Szilvás gombóc

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A szilvás gombóc a magyar konyha egyik klasszikus desszertje, amely burgonyás tésztából készül, belsejében fahéjas-cukros szilvával. A végén pirított, édes zsemlemorzsába forgatjuk, így lesz igazán finom és illatos.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2013.09.21.

Hozzávalók

A hempergetéshez

Elkészítése

Tészta

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd melegen összetörjük. Hozzáadjuk a zsírt vagy olajat, a tojást, és fokozatosan annyi lisztet dolgozunk bele, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. Ügyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl kemény.

Gombóc formázása

A tésztát lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és egyforma négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy szilvát, amelynek a belsejébe kevés fahéjas cukrot szórunk. A tészta széleit összefogjuk, és gombóccá formázzuk.

Főzés

A gombócokat lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és röviden hideg vízzel leöblítjük.

Bevonat

A zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk, közben hozzákeverünk 1-2 evőkanál porcukrot, így karamelles ízt kap. A gombócokat ebben a morzsában forgatjuk meg, majd melegen tálaljuk.

Tipp

A tölteléket feldobhatjuk kevés darált dióval vagy étcsokoládé darabkákkal is. Ha marad a tésztából, készíthetünk belőle lekváros vagy barackos gombócot is.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Ebéd
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is