Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvás gombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg főtt krumpli
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál zsír (vagy 1 evőkanál olaj)
  • 1 csipet só
  • 25 db szilva
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 db tojás

A hempergetéshez

  • 3 evőkanál olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése

Tészta

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd melegen összetörjük. Hozzáadjuk a zsírt vagy olajat, a tojást, és fokozatosan annyi lisztet dolgozunk bele, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. Ügyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl kemény.

Gombóc formázása

A tésztát lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és egyforma négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk egy szilvát, amelynek a belsejébe kevés fahéjas cukrot szórunk. A tészta széleit összefogjuk, és gombóccá formázzuk.

Főzés

A gombócokat lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és röviden hideg vízzel leöblítjük.

Bevonat

A zsemlemorzsát kevés olajon aranybarnára pirítjuk, közben hozzákeverünk 1-2 evőkanál porcukrot, így karamelles ízt kap. A gombócokat ebben a morzsában forgatjuk meg, majd melegen tálaljuk.

Tipp

A tölteléket feldobhatjuk kevés darált dióval vagy étcsokoládé darabkákkal is. Ha marad a tésztából, készíthetünk belőle lekváros vagy barackos gombócot is.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szilvas-gomboc-5/