Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A szilvás lepény az egyik legkedveltebb őszi sütemény, amelyben a foszlós kelt tészta és a fűszeres, szaftos szilva tökéletes harmóniát alkot. Illata betölti a konyhát, és még langyosan szeletelve is igazi családi csemege. Egy csésze tea vagy kávé mellé kiváló választás.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
szani78
Beküldte: 2013.08.24.

A tésztához

A tetejére

Elkészítése

A langyos tej felét elkeverjük egy kevés cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát (kb. 10 perc dagasztás szükséges, ha nincs dagasztógép), majd konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Feltét előkészítése

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk. A barna cukrot és a fahéjat összekeverjük. Ízlés szerint darált dióval, mákkal vagy reszelt marcipánnal gazdagíthatjuk a feltétet.

Összeállítás és sütés

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük úgy, hogy a széle kissé felhajoljon. A tetején eloszlatjuk a szilvát, megszórjuk a cukor–fahéj keverékkel, és ha szeretnénk, rászórjuk a diót, mákot vagy marcipánt is. Előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 35 percig sütjük, amíg az alja aranybarna, a tetején pedig a cukor és a szilva szaftos bevonatot képez.

Tálalás

A lepényt langyosra hűtve szeleteljük, és így kínáljuk.

Tipp

A tészta akkor lesz igazán puha és foszlós, ha sütés előtt legalább 10 percet pihentetjük a tepsiben a feltéttel együtt. Ha sok levet ereszt a szilva, szórhatunk alá vékony réteg zsemlemorzsát, ami magába szívja a felesleget, így elkerülhetjük, hogy a tészta elázzon.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Ebéd
szani78
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is