Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvás lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 2,5 pohár búzaliszt
  • 1 pohár rétes liszt
  • 0,5 csomag élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál vaj
  • 3 dl langyos tej
  • 2 db tojássárgája
  • só

A tetejére

  • 1 kg szilva (magozottan mért mennyiség)
  • 3/4 bögre cukor
  • 2 teáskanál fahéj

Elkészítése

A langyos tej felét elkeverjük egy kevés cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát (kb. 10 perc dagasztás szükséges, ha nincs dagasztógép), majd konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Feltét előkészítése

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk. A barna cukrot és a fahéjat összekeverjük. Ízlés szerint darált dióval, mákkal vagy reszelt marcipánnal gazdagíthatjuk a feltétet.

Összeállítás és sütés

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kizsírozott, lisztezett tepsibe fektetjük úgy, hogy a széle kissé felhajoljon. A tetején eloszlatjuk a szilvát, megszórjuk a cukor–fahéj keverékkel, és ha szeretnénk, rászórjuk a diót, mákot vagy marcipánt is. Előmelegített sütőben 175 °C-on kb. 35 percig sütjük, amíg az alja aranybarna, a tetején pedig a cukor és a szilva szaftos bevonatot képez.

Tálalás

A lepényt langyosra hűtve szeleteljük, és így kínáljuk.

Tipp

A tészta akkor lesz igazán puha és foszlós, ha sütés előtt legalább 10 percet pihentetjük a tepsiben a feltéttel együtt. Ha sok levet ereszt a szilva, szórhatunk alá vékony réteg zsemlemorzsát, ami magába szívja a felesleget, így elkerülhetjük, hogy a tészta elázzon.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szilvas-lepeny-4/