Elkészítése
A tészta elkészítése
A krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük. Hozzáadjuk a zsírt, a tojást, majd fokozatosan a lisztet, figyelve a krumpli víztartalmára. Addig adagoljuk a lisztet, amíg egy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát nem kapunk. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl kemény, mert ez élvezhetetlenné teheti a gombócokat.
A gombóc formázása
Lisztezett munkalapon a tésztát fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe egy szilvát helyezünk, amelybe fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta négy sarkát összefogjuk, és gombóc alakúra formázzuk.
A gombócok kifőzése
A gombócokat több adagban, lobogó forró vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük őket, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
A zsemlemorzsa pirítása
Egy serpenyőben olajon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, majd hozzáadunk 1-2 evőkanál porcukrot, és együtt pirítjuk tovább, amíg karamelles ízt nem kap. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, majd tálaljuk.
