Tészta
A burgonyát héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk és áttörjük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk az 5 dkg margarint, a lisztet és egy csipet sót. Az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy sima, egyenletes tésztát kapjunk.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 6×6 cm-es négyzetekre vágjuk.
Töltés és formázás
A szilvákat kimagozzuk, és minden tésztanégyzet közepére teszünk egyet. Meghintjük kevés fahéjjal, vagy ha édesebben szeretjük, fahéjas cukorban forgatjuk meg a szilvákat. A tészta sarkait felhajtjuk, összecsippentjük, majd két tenyerünk között gombóccá formáljuk.
Főzés
Egy nagy lábosban vizet forralunk kevés sóval. A gombócokat a forrásban lévő vízbe tesszük (egyszerre csak a felét). Amikor feljönnek a víz felszínére, még 4–5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Morzsa
Közben egy serpenyőben 10 dkg margarint felolvasztunk, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és gyakori keverés mellett világosbarnára pirítjuk. Ízlés szerint tehetünk bele cukrot és még egy kevés fahéjat is.
A kifőtt gombócokat 3–4 percig pihentetjük, mielőtt beleforgatjuk a morzsába, így nem esnek szét. Ugyanígy járunk el a második adaggal is.
Tipp
Ha különlegesebb ízt szeretnénk, a szilva magjának helyére tehetünk egy szem kockacukrot vagy egy kevés darált diót. A kész gombócokat porcukorral meghintve, esetleg vaníliasodóval tálalva még ízletesebbek.