Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szilvásgombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg főtt krumpli
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál zsír
  • só
  • 25 db szilva (magozva )
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • olaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

A tészta elkészítése

A krumplit sós vízben megfőzzük, majd még melegen összetörjük. Hozzáadjuk a zsírt, a tojást, majd fokozatosan a lisztet, figyelve a krumpli víztartalmára. Addig adagoljuk a lisztet, amíg egy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát nem kapunk. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl kemény, mert ez élvezhetetlenné teheti a gombócokat.

A gombóc formázása

Lisztezett munkalapon a tésztát fél centiméter vastagra nyújtjuk, majd egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe egy szilvát helyezünk, amelybe fahéjas kristálycukrot teszünk. A tészta négy sarkát összefogjuk, és gombóc alakúra formázzuk.

A gombócok kifőzése

A gombócokat több adagban, lobogó forró vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük őket, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.

A zsemlemorzsa pirítása

Egy serpenyőben olajon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, majd hozzáadunk 1-2 evőkanál porcukrot, és együtt pirítjuk tovább, amíg karamelles ízt nem kap. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában, majd tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szilvasgomboc/