Az élesztőt 2 dl langyos tejben a kristálycukorral felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztős tejet, az olajat, a cukrot és egy csipet sót. A tésztát robotgéppel simára keverjük. A pudingport és a kakaóport külön-külön fél-fél deci tejben csomómentesre keverjük, majd a kakaós tejbe belekeverünk egy evőkanál cukrot.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt eredeti állapotában hagyjuk, a másodikba beledolgozzuk a rózsaszín pudingos tejet, a harmadikba pedig a kakaós keveréket. Letakarva fél órán át kelesztjük.
Ezután a különböző színű tésztákból körülbelül 40 cm hosszú rudakat sodrunk. A rudakat összefonjuk, majd az így kapott fonatot egy kivajazott koszorúformába fektetjük, és a két végét összenyomjuk. A tésztát letakarjuk, és további egy órán át kelesztjük. A tetejét langyos tejjel megkenjük.
A sütőt 220°C-ra előmelegítjük, és a kalácsot körülbelül 45-50 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, a tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Tálalás előtt felszeleteljük.
Megjegyzés: Ha nincs koszorúformánk, a rudakat hosszabbra sodorva tepsiben is megsüthetjük. A sütési időt és a hőmérsékletet ebben az esetben módosíthatjuk, figyelve a kalács megfelelő sülését.