Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szivárvány kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 5 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál só
  • kb 6-7 dl tej
  • 3 db tojás
  • 6 dkg élesztő
  • 1,5 dl étolaj

A kakaós részbe

  • 2 evőkanál kakaópor

A rózsaszínhez

  • 1 csomag puncsízű pudingpor

A világos tésztába

  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Az élesztőt 1 mokkáskanál cukorral és 1 dl langyos tejjel összekeverjük, majd felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd három részre osztjuk.

A különböző színű tészták elkészítése

Az egyik részbe vaníliás cukrot keverünk, a másikba kakaóport, a harmadikba pedig puncs ízű pudingport. Mindhárom tésztát külön-külön jól kidolgozzuk, majd külön edényekben kelesztjük őket.

Formázás

Miután a tészták megkeltek, mindhárom tésztát háromfelé osztjuk, így 9 kicsi cipót kapunk. Egyenként kisodorjuk a tésztalapokat. A sárga (vaníliás) tésztát olajjal lekenjük, erre ráfektetjük a barna (kakaós) tésztát, amit szintén lekenünk olajjal. Végül a rózsaszín (puncsos) tésztát helyezzük a tetejére, és az egészet feltekerjük. Ezt mindhárom színkombinációval megismételjük.

Fonás és sütés

A kész tekercseket középen félbevágjuk, így 6 darabot kapunk. Ezeket egy kicsit kinyújtjuk, majd 3-3 rudat összefonunk, így két fonott kalácsot kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kalácsokat, majd 50 fokon 20 percig kelesztjük a sütőben.

Ezután a sütőt 180 fokra emeljük, és a kalácsokat tűpróbáig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szivarvany-kalacs/