Elkészítése
Az élesztőt 1 dl langyos vízben felfuttatjuk a cukorral vagy a mézzel. Amikor az élesztő felfutott, összekeverjük a sima liszttel, a rétes liszttel, a sóval és a sörrel. Az egészet alaposan kidagasztjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.
A tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd átgyúrjuk, és ismét fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát hét egyenlő cipóra osztjuk, és virágformát készítünk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsin.
A tészta tetejét enyhén lisztezzük, hogy sütés közben szép ropogós kérget kapjon. A virágformát 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) körülbelül 30 percig sütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e.
A frissen sült kenyeret rácsra helyezve hagyjuk kihűlni, hogy az alja ne legyen párás.
