Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szlovák sörös kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 500 g finomliszt
  • 500 g rétesliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 liter sör
  • 5 dkg élesztő (42g)
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál cukor (vagy méz)

Elkészítése

Az élesztőt 1 dl langyos vízben felfuttatjuk a cukorral vagy a mézzel. Amikor az élesztő felfutott, összekeverjük a sima liszttel, a rétes liszttel, a sóval és a sörrel. Az egészet alaposan kidagasztjuk, amíg rugalmas tésztát nem kapunk.

A tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd átgyúrjuk, és ismét fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát hét egyenlő cipóra osztjuk, és virágformát készítünk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsin.

A tészta tetejét enyhén lisztezzük, hogy sütés közben szép ropogós kérget kapjon. A virágformát 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) körülbelül 30 percig sütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta átsült-e.

A frissen sült kenyeret rácsra helyezve hagyjuk kihűlni, hogy az alja ne legyen párás.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szlovak-soros-kenyer/