Elkészítése
Hozzávalók:
Tésztához:
- 18 dkg tönkölybúza liszt
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
Borkrémhez:
- 4 tojássárgája
- 1 citrom héja reszelve
- 14 dkg cukor
- 4 dl száraz fehérbor
- 2 dl habtejszín
- 2 tk zselatin
- 1 dl víz
Továbbá:
- néhány szem szőlő
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a kakaóporral, majd elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojással tésztává formázzuk. Hűtőszekrényben egy órát pihentetjük.
Hat egyforma részre osztjuk a tésztát, és a mini pitesütőnél kicsit nagyobb körlapokat nyújtunk belőlük.
Lisztes kézzel óvatosan beleigazgatjuk a tésztát a mini pitesütőbe. Formástól hűtőszekrénybe tesszük egy kicsit áthűlni.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Borkrém készítése:
A krémhez a tojások sárgáját összekeverjük a cukorral, a borral, a reszelt citromhéjjal. Vízgőz felett folyamatos keveréssel besűrítjük.
Vízben feloldjuk a zselatint, majd a langyos krémhez keverjük.
A hideg habtejszínt felverjük, és ezt is a krémhez adjuk.
A krémet jól lehűtjük, és a formában lévő tésztára öntjük. Pár szem szőlőt tehetünk a tetejére. (Ha egy kevés marad a krémből, azt pohárral a pite mellé kínálhatjuk.)
Néhány órára hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

