Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szőttes almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás

Töltelékhez

  • 1,5 kg alma
  • cukor
  • fahéj
  • 3 evőkanál búzadara

Elkészítése

Először elkészítjük a tölteléket. A megtisztított almát meghámozzuk, majd lereszeljük és megdinszteljük. Ízlés szerint cukrozzuk, fahéjjal ízesítjük és hozzákeverjük a búzadarát.

A tésztához az élesztőt 1 dl cukros-langyos tejben felfuttatjuk.

Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva kelesztjük kb 45-60 percig.

Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd két részre vágjuk és egyenként négyzet alakúra nyújtjuk.

Képzeletben négy részre osztjuk a kinyújtott tésztát és úgy fordítjuk, hogy az egyik sraka legyen velünk szemben. Most képzeletben négy részre osztjuk a tésztát és a felő négyzetre kenjük az alma felét. Az alsó négyzetet ráfodítjuk az almára, a két szélsőt pedig felcsíkozzuk.

Széleit villával lenyomkodjuk, majd a csíkokra vágott tésztával beszőjjük úgy, hogy egyszer az egyik oldalról veszünk egy tésztacsíkot, majd a másikról és mindegyik végét villával odanyomjuk a tésztához.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A másik tésztával is ugyanígy járunk el.

180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb 30 perc alatt. Még forrón vaníliás porcukorral megszórjuk.

A galériában láthattok képet a formázásról.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/szottes-almas-pite/