Elkészítése
A vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A tejet meglangyosítjuk.
A kalácsformát vagy kis méretű tepsit sütőpapírral kibéleljük.
A lisztet a morzsolt élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk (természetesen kézzel is bagyúrhatjuk a tésztát).
Meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk kb 1 órát vagy amíg duplájára nem kel.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztába a kakaóport belegyúrjuk kevés tejjel.
Enyhén lisztezett munkalapon kb 45-50 cm hosszú rudakat formázunk egyenként a tésztákból. A rudakat összefonjuk és a fonatot egy sütőpapírral ellátott kalács vagy őzgerincformába helyezzük, majd meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb 30 percig.
A kalácsot felvert tojással egyenletesen lekenjük. A tepsit a sütő középső rácsra toljuk és a kalácsot megsütjük 160 fokra melegített, légkeveréses sütőben (alsó, felső, légkeverés nélküli sütőben 180 fokon) kb 30-35 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

