Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tarka kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához:

  • 80 g vaj
  • 2,5 dl tej
  • 500 g finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A lekenéséhez

  • 1 tojás

Elkészítése

A vajat felolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A tejet meglangyosítjuk.

A kalácsformát vagy kis méretű tepsit sütőpapírral kibéleljük.

A lisztet a morzsolt élesztővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb 3-4 percig sima tésztává dagasztjuk (természetesen kézzel is bagyúrhatjuk a tésztát).

Meleg helyen, letakarva kelni hagyjuk kb 1 órát vagy amíg duplájára nem kel.

A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztába a kakaóport belegyúrjuk kevés tejjel.

Enyhén lisztezett munkalapon kb 45-50 cm hosszú rudakat formázunk egyenként a tésztákból. A rudakat összefonjuk és a fonatot egy sütőpapírral ellátott kalács vagy őzgerincformába helyezzük, majd meleg helyen újra kelni hagyjuk, kb 30 percig.

A kalácsot felvert tojással egyenletesen lekenjük. A tepsit a sütő középső rácsra toljuk és a kalácsot megsütjük 160 fokra melegített, légkeveréses sütőben (alsó, felső, légkeverés nélküli sütőben 180 fokon) kb 30-35 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/tarka-kalacs/