Az élesztőt kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóval jól eldolgozzuk, majd a tésztát a háromszorosára kelesztjük.
Négy darabba vágjuk, és négy cipót formálunk belőle, kettőt kakaóporral ízesítünk. A fehér tésztát kisodorjuk 25×39 cm-es méretűre, a tepsi nagyságának megfelelően. Vékonyan lekenjük lekvárral, majd rátesszük a kisodort kakaós lapot.
Feltekerjük, és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A másik két cipóval is ugyanígy járunk el. Még fél órát kelesztjük a tepsiben.
Cukros tojássárgájával megkenjük a tetejét, majd lassú tűzön sütjük. A sütés vége felé, amikor már majdnem kész, a fél dl tejet felmelegítjük, belekeverjük a vaníliás cukrot, és meglocsoljuk vele a kalácsot. Ettől lesz a kalács szép foszlós.
(A tésztában nincs tojás!)