Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Teljes kiőrlésű, töltött berlini fánk recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Fánk

  • 150 g finomliszt
  • 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 170 ml tej
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 40 g cukornak megfelelő édesítő
  • 60 g puha vaj
  • 0,25 citrom héja
  • csipet só
  • 45 ml rum
  • olaj a sütéshez

Töltelék

  • 100 g mascarpone
  • 100 g cukromentes mogyorókrém (lekvár, ha nem szeretnénk mogyorókrémeset)

Elkészítése

A dagasztótálba mérjük a finomlisztet, hozzáadjuk az édesítőt, meglangyosított tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, majd lefedve pihentetjük kb 30 percig.

A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a maradék lisztet, egész tojásokat, tojássárgákat, csipet sót, puha vajat és elkezdjük összeállítani a tésztát, majd kb 15 percig dagasztjuk.

A kész tésztát langyos helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát nyújtótáblára tesszük, kissé átgyúrjuk, majd kb 1,5 ujjnyi vatagra nyújtjuk és egy kisebb pohárra vagy pogácsa szagattóval kiszúrjuk.

A fánkokat letarva kelesztjük kb 30 percig. Közben a leeső részeket újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk.

Az olajat felmelegítjük és a fánkokat megsütjük úgy, hogy az alsó felük került fölülre az olajba. Fedővel letarjuk, majd amikor máe pirosak, akkor levesszük a fedőt és megfordítjuk a fánkokat, majd már fedő nélkül sütjük pirosra.

Papírtörlőre szedjük és leitatjuk a fánkokról az olajat.

Amíg hűlnek a fánkok, addig a mascarponét kikeverjük a mogyorókrémmel, vagy ha lekvárosat szeretnénk, akkor azt is átkeverjük, majd habzsákba szedjük és a végén kicsi lyukat vágunk.

A kihűlt fánkokba egy fakanál nyelével óvatosan lyukat fúrunk, majd a habzsákkal betöltjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/teljes-kiorlesu-toltott-berlini-fank/