Elkészítése
A tepertő két részre osztjuk és egyik felét nagy lyukú tárcsával ledaráljuk, a másik felét ízlés szerint egyben hagyhatjuk (én így készítettem), mert akkor ropogós darabkák isl esznek a pogácsában.
A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a sót.
Ezután mélyedést készítünk a közepében, belemorzsoljuk az élesztőt és öntünk rá 1 dl langyos tejet, majd felfutni.
Hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, a tejfölt a folyékony zsírt és a fehérbort, majd jól összedolgozzuk.
Ahhoz, hogy puha és lágy tésztát kapjunk, további langyos tejet pici adagokban hozzáadva tudunk készíteni.
Miután összeállítottuk a tésztát, 15-20 percig pihentetjük és azután ujjnyi vastagra, téglalap formára kisnyújtjuk.
A tészta 2/3 részére rákenjük a darált tepertőt, amire rászórjuk az egyben hagyott morzsalékot, majd enyhén megsózzuk, őrölt borsot hintünk rá és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a tepertős rész felére, majd a szemben lévő oldalát ráhajtjuk az előzőre. A tenyerünkkel kissé lelapítjuk és háromba hajtjuk.
Így pihentetjük újabb 15-20 percig, majd kinyújtjuk és ezt a hajtogatást megismételjük.
Végül 2 ujjnyi vastagra sodorjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk a pogácsákat.
A tenyerünk alsó élével a pogácsákat körkörösen kicsit meghengereljük, sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk és megkenjük a tetejüket felvert tojással.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (ezalatt kelnek a pogácsák) és nagyjából 15-17 perc alatt szép pirosra megsütjük.
Jó étvágyat kívánok!









