Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tepertős pogácsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,5 kg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 7 dkg friss élesztő
  • 300 g natúr joghurt (összesen 300 g)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 2 tojás
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2,5 dl tej (langyos)
  • 35 dkg tepertő (morzsalék vagy darált)
  • 1 teáskanál bors
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése

A tepertő két részre osztjuk és egyik felét nagy lyukú tárcsával ledaráljuk, a másik felét ízlés szerint egyben hagyhatjuk (én így készítettem), mert akkor ropogós darabkák isl esznek a pogácsában.

A lisztet átszitáljuk és elkeverjük benne a sót.

Ezután mélyedést készítünk a közepében, belemorzsoljuk az élesztőt és öntünk rá 1 dl langyos tejet, majd felfutni.

Hozzáadjuk a joghurtot, a tojásokat, a tejfölt a folyékony zsírt és a fehérbort, majd jól összedolgozzuk.

Ahhoz, hogy puha és lágy tésztát kapjunk, további langyos tejet pici adagokban hozzáadva tudunk készíteni.

Miután összeállítottuk a tésztát, 15-20 percig pihentetjük és azután ujjnyi vastagra, téglalap formára kisnyújtjuk.

A tészta 2/3 részére rákenjük a darált tepertőt, amire rászórjuk az egyben hagyott morzsalékot, majd enyhén megsózzuk, őrölt borsot hintünk rá és az üresen hagyott részt ráhajtjuk a tepertős rész felére, majd a szemben lévő oldalát ráhajtjuk az előzőre. A tenyerünkkel kissé lelapítjuk és háromba hajtjuk.

Így pihentetjük újabb 15-20 percig, majd kinyújtjuk és ezt a hajtogatást megismételjük.

Végül 2 ujjnyi vastagra sodorjuk, éles késsel berácsozzuk és kiszaggatjuk a pogácsákat.

A tenyerünk alsó élével a pogácsákat körkörösen kicsit meghengereljük, sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk és megkenjük a tetejüket felvert tojással.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra (ezalatt kelnek a pogácsák) és nagyjából 15-17 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/tepertos-pogacsa-8/