Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tepertős szilvalekváros csiga recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg tönkölybúzaliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál fehérbor
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 15 dkg jogjurt
  • langyos víz

Töltelék

  • 30 dkg darált tepertő
  • 1 üveg házi szilvalakvár (kb 30 dkg)

Elkészítése

Egy tálba szitáljuk a tészta száraz hozzávalóit, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, a bort, az olajat és elkezdjük összegyúrni annyi langyos vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

Lefedve 45 percre hűtőbe tesszük.

Ezután a tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb 60*40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a tepertő 2/3-ával, majd szimplán meghajtjuk (képzeletben három részre osztjuk a tésztát, a bal oldali részt középre hajtjuk, majd erre ráhajtjuk a jobb oldali rész ). Lekenjük a maradék tepertővel és duplán meghajtjuk (a tésztacsík alsó és felső részét visszahajtjuk a középvonalig, végül félbehajtjuk mint egy könyvet) és hűtőbe tesszük 45 percre.

A tésztát ismét kinyújtjuk 35*60 cm-es nagyságúra. Megkenjük lekvárral és feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel kb 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk legalább 45 percig.

200 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/tepertos-szilvalekvaros-csiga/