Elkészítése
A tészta elkészítése
Először összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, amíg egy sima, egységes állagot nem kapunk. Ezt követően a tésztát két részre osztjuk, majd egyenként vékonyra kinyújtjuk. Az így elkészített tésztalapokat olvasztott zsírral megkenjük, majd feltekerjük, mintha bejglit készítenénk. A feltekert tésztákat folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, de akár másnap is felhasználhatjuk. A tésztához nem szükséges sót vagy cukrot adni.
A töltelékek elkészítése
A meggyes-diós töltelékhez a kimagozott meggyet összeforgatjuk a darált dióval, zsemlemorzsával, cukorral és egy kevés őrölt fahéjjal. A túrós töltelékhez a túrót tejföllel, búzadarával, tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, cukorral és vaníliás cukorral simára keverjük, hogy krémes állagú legyen.
Összeállítás
A hűtőből kivett tésztákat ismét kinyújtjuk, majd megtöltjük a meggyes-diós vagy a túrós töltelékkel. A töltött tésztákat lazán felcsavarjuk, és mindkét tésztalapból három-három csíkot vágunk, amelyeket a feltekert tészta tetejére helyezünk díszítésként. A rudakat felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sülnek.
