Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tiroli rétesek recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 30 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • zsír

A meggyes töltelékhez

  • 40 dkg magozott meggy
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • fahéj

A túrós töltelékhez

  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadara

A rétes rudak lekenéséhez

  • 1 db tojás ( felverve)

Elkészítése

A tészta elkészítése

Először összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, amíg egy sima, egységes állagot nem kapunk. Ezt követően a tésztát két részre osztjuk, majd egyenként vékonyra kinyújtjuk. Az így elkészített tésztalapokat olvasztott zsírral megkenjük, majd feltekerjük, mintha bejglit készítenénk. A feltekert tésztákat folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, de akár másnap is felhasználhatjuk. A tésztához nem szükséges sót vagy cukrot adni.

A töltelékek elkészítése

A meggyes-diós töltelékhez a kimagozott meggyet összeforgatjuk a darált dióval, zsemlemorzsával, cukorral és egy kevés őrölt fahéjjal. A túrós töltelékhez a túrót tejföllel, búzadarával, tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, cukorral és vaníliás cukorral simára keverjük, hogy krémes állagú legyen.

Összeállítás

A hűtőből kivett tésztákat ismét kinyújtjuk, majd megtöltjük a meggyes-diós vagy a túrós töltelékkel. A töltött tésztákat lazán felcsavarjuk, és mindkét tésztalapból három-három csíkot vágunk, amelyeket a feltekert tészta tetejére helyezünk díszítésként. A rudakat felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sülnek.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/tiroli-retesek/