Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tökös-túrós rétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 3 kis pohár kefir
  • 2 db tojás
  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál só

A kenéshez

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 dl olaj

A rudak lekenéséhez

  • olaj

A töltelékhez

  • 0,5 kg túró
  • 1 kg főzőtök (gyalulva, levétől kifacsarva )
  • cukor
  • 3 dl tejföl
Tökös-túrós rétes

Elkészítése

A tészta hozzávalóit, a kefireket és a tojásokat összedolgozzuk kevés sóval, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy rétestészta állagú tésztát kapjunk. A tésztából cipót formálunk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.

Közben olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, ami nem folyós állagú lesz (ehhez 2,5 dl étolaj és 25 dkg liszt szükséges). A rántást kihűtjük, majd a kinyújtott tésztára kenjük, ettől lesz a rétesünk leveles. A tésztát felcsavarjuk, mint a bejglit, és 6 egyenlő részre osztjuk.

Minden egyes részt külön-külön kinyújtunk, olajjal lekenjük, majd a kívánt töltelékkel megtöltjük és feltekerjük. A megtöltött és feltekert rudakat tepsibe helyezzük, mindegyiket olajjal lekenjük, majd sütőben addig sütjük, amíg szép pirosra nem sülnek.

Amikor a rétesek elkészültek, kivesszük a sütőből, kissé megszórjuk porcukorral, majd konyharuhával letakarjuk és finoman megnyomkodjuk. 10 perc pihentetés után a rétesek szeletelhetők és további porcukorral hinthetők.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/tokos-turos-retes-2/