Elkészítése
Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az étolajat és a feloldott élesztőt, majd kis adagokban a langyos vizet. Szép sima és közepesen puha tésztát gyúrunk belőle.
Letakarva a duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és egy szép, hosszúkás cipót formázunk belőle, amit a sütőlemezen még 10 percig pihentetünk. Ezután vizet fújunk rá, kissé bevagdossuk és 210 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt szép világosra megsütünk.
Rácsra téve ismét vízzel fújjuk le és hagyjuk kihűlni.
Közben a tölteléknek hozzávalóit felszeleteljük.
A kihűlt cipót éles késsel 2 cm-enként mélyen berácsozzuk és a hosszanti vágásokba belerakjuk a töltelék darabkáit. Ne sajnáljuk! Maradt 2 szelet sajtom, azokat felcsíkoztam és a töltelékek tetejét lezártam velük.
Azokba a vágásokba, amik keresztben futnak, 1-1 késhegy hideg vajat rakunk.
Ha jénaiban sütjük, akkor a tetejével lezárjuk vagy pedig sütőlemezen sütve alufóliát hajtsunk rá és 210 fokon lefedve sütjük 18-20 percig, majd a tetőt/fóliát eltávolítva további 8-10 percet pirítjuk a tetejét.
Ízlés szerint ketchuppal, mustárral és majonézzel tálaljuk. Forrón kicsit nehéz étel, de sajnos eteti magát, mert kívül ropogós, belül a vajtól és a szalonna zsírjától finom puha, tehát csalós étel.
Jó étvágyat kívánok!










