Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött cipó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Cipóhoz:

  • 65 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 cl olaj
  • 2 csipet só
  • víz (langyos)

Töltelékhez:

  • 6 szelet szalonna
  • 6 szelet sonka
  • 6 szelet sajt
  • 10 cm füstölt kolbász
  • csemegehagyma
  • 0,5 darab kápia paprika
  • 5 dkg teavaj

Elkészítése

Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az étolajat és a feloldott élesztőt, majd kis adagokban a langyos vizet. Szép sima és közepesen puha tésztát gyúrunk belőle.

Letakarva a duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett felületre borítjuk és egy szép, hosszúkás cipót formázunk belőle, amit a sütőlemezen még 10 percig pihentetünk. Ezután vizet fújunk rá, kissé bevagdossuk és 210 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt szép világosra megsütünk.

Rácsra téve ismét vízzel fújjuk le és hagyjuk kihűlni.

Közben a tölteléknek hozzávalóit felszeleteljük.

A kihűlt cipót éles késsel 2 cm-enként mélyen berácsozzuk és a hosszanti vágásokba belerakjuk a töltelék darabkáit. Ne sajnáljuk! Maradt 2 szelet sajtom, azokat felcsíkoztam és a töltelékek tetejét lezártam velük.

Azokba a vágásokba, amik keresztben futnak, 1-1 késhegy hideg vajat rakunk.

Ha jénaiban sütjük, akkor a tetejével lezárjuk vagy pedig sütőlemezen sütve alufóliát hajtsunk rá és 210 fokon lefedve sütjük 18-20 percig, majd a tetőt/fóliát eltávolítva további 8-10 percet pirítjuk a tetejét.

Ízlés szerint ketchuppal, mustárral és majonézzel tálaljuk. Forrón kicsit nehéz étel, de sajnos eteti magát, mert kívül ropogós, belül a vajtól és a szalonna zsírjától finom puha, tehát csalós étel.

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/toltott-cipo-2/