Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 8 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 8 ek napraforgó olaj
- 0,5 kk só
Töltelék:
- 15 dkg darált dió
- 3 ek porcukor
- 1,5 dl tej
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítése:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 kk cukrot és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a sót, a maradék cukrot és a tojássárgákat. Alaposan összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Lefedjük egy konyharuhával a tálat és meleg helyen duplájára kelesztjük a tésztát.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, nagyobb kör szaggatóval kiszaggatjuk.
A töltelékhez a darált diót, tejjel és a porcukorral elkeverjük.
A köröket bevágjuk 4 felé úgy, hogy ne érjenek össze a vágások, helyet hagyva a tölteléknek. Közepébe tesszük a diós tölteléket. Felhajtjuk az egyik oldalt, hogy átölelje a tölteléket, majd a szemközti oldalt szintén, mely már az előző oldalt is átöleli, majd a másik kettőt is felhajtjuk ugyanígy.
Vajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.