Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Fánkok

Nagyi receptjei

Töltött fánk tejfölös kelt tésztából

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 50 dkg liszt (+2 ek ha szükséges) 0.5 kk só 3 dkg friss élesztő 1 dl tej 2 ek cukor 1,5 dl tejföl 2 egész tojás 1 ek olaj kb. 3 dl olaj a sütéshez Baracklekvár a töltéshez Porcukor a szóráshoz Elkészítése: Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2016.08.04.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (+2 ek ha szükséges)
  • 0.5 kk só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 egész tojás
  • 1 ek olaj
  • kb. 3 dl olaj a sütéshez
  • Baracklekvár a töltéshez
  • Porcukor a szóráshoz


Elkészítése:

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.

Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a langyos tejfölt, a két tojást, az olajat és a maradék cukrot.

Alaposan kidolgozzuk. Nekem elég ragadós volt a tészta, még kívánt legalább 2 evőkanál lisztet.

Lefedve meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük. Lazán átdolgozzuk és további 15 percet kelesztjük.

Ezután lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagra elnyújtjuk. Egy közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még kelesztjük kb. 15-20 percet. (A hulladék tésztát is összedolgozzuk, kicsit kelesztjük, majd ismét szaggatjuk.)

Ez alatt egy tálban olajat forrósítunk. (Nekem a fánkok közepéig sem ért az olaj szintje.)

Ha már jó forró az olaj, akkor pár darab fánkot fejjel lefelé az olajba teszünk. Tehát a lisztes felülettel érintkező része lesz az olajban felül. Fedő alatt közepes lángon szép barnára sütjük.

Majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük.

Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

Egy tortadíszítő segítségével a fánkokat megtöltjük baracklekvárral és meghintjük porcukorral.

[box style=”info”]Bár megvan a magam saját kelt fánk receptem, ami bevált, és amit szeretek, de azért nem zárkózom el az új dolgok elől sem. Amikor Ilike néni fánkját megláttam, tudtam, ezt ki kell próbálnom. Tudom, most sokan furcsállják majd, hogy egész tojás, meg tejföl kerül bele. Akkor hogy nem száraz? Hogy nincs benne vaj? Érdekesnek tűnik. Aztán nekiláttam és alig bírtam kivárni, hogy hűljön és végre a kóstolásra kerüljön a sor. Az eredményben pedig kellemesen csalódtam, mert puha és omlós, jó szellős a bélzete. Hogy még szalagok is vannak rajta? Ez már csak hab a tortán.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is