Tészta elkészítése
A lisztet egy nagy tálba tesszük, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A hozzávalókból nem túl kemény, jól kezelhető tésztát gyúrunk, amelyet letakarva kb. 2 órán át kelesztünk.
Formázás és töltés
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kör alakú szaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik közepére teszünk egy kevés cukrozott kakaóport, a széleket tojásfehérjével megkenjük, félbehajtjuk, és villával alaposan lenyomkodjuk a széleket, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Sütés
A megtöltött fánkokat bő, forró olajban aranybarnára sütjük, majd szalvétára szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
Befejezés
A még meleg fánkokat porcukorban megforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp
A kakaópor helyett lekvárral vagy mogyorókrémmel is tölthetjük a fánkokat.