Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojássárgája

Kenéshez

  • 1 tojás

A töltelék

  • 6 evőkanál cukrozott, darált dió
  • 12 evőkanál cukrozott, darált mák
  • 1 evőkaná olaj a tészta kenéséhez

A mosdatáshoz

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz

Elkészítése

A tejet a cukorral langyosra melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk benne.

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojások sárgáját, csipet sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.

Amikor összeállt, akkor apránként beledolgozzuk az olajat-vajat és szép sima tésztát dagasztunk belőle. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tál oldalától és a kezünktől.

Ha szép sima a tészta és megjelentek a buborékok benne, akkor megszórjuk a tetejét kevés liszttel és 30 percig kelesztjük letakarva.

Ha megkelt a tészta, akkor hat részre osztjuk a tésztákból egyenként kis gombócokat formázunk.

Egyenként kinyújtjuk a kis tésztákat téglalap alakúra, megkenjük a tészta tetejét olajjal és 3 evőkanál mákkal megszórjuk, elsimítjuk és kissé belenyomkodjuk, majd végezetül feltekerjük.

2 ág mákos és egy diós töltött rudat készítünk. Egymásmellé tesszük a rudakat, a végeit összecsípjük és hármas fonással összefonjuk.

Így járunk el a másik 3 tésztával is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert tojással lenjük, majd 25 percig kelesztjük.

180 fokos sütőbe toljuk 25 percre. Ha megsült, akkor cukros vízzel lekenjük a kalácsokat.

Hagyjuk langyosra kihűlni, mert így szebben lehet majd szeletelni.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/toltott-kalacs/