Tészta:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a zsírral összemorzsoljuk. Belekeverjük a cukrot, a tojásokat, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
Közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha apró hólyagos és elválik a kezünktől valamint a tál oldalától.
A tésztát három részre osztjuk. Azonnal nyújtjuk, töltjük, majd a tepsiben kb 40 percig kelesztjük.
Töltelékek:
A mákot a cukorral ledaráljuk, majd a forró tejjel összekeverjük.
A túrótöltelék hozzávalóit is alaposan összekeverjük.
Mákos tekercs:
Az egyik tésztadarabot három részre vágjuk, mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk.
Megszórjuk a máktöltelékkel, feltekerjük, majd a tekercseket tepsibe helyezzük.
Túrós batyu:
A második tésztát kinyújtjuk és kb 8*8 cm-es kockákra vágjuk.
Mindegyik közepére teszünk egy adag túrótölteléket, majd a sarkait középen összefogjuk és kissé megcsavarjuk.
A batyukat egymástól kissé távolabb tesszük a tepsibe.
Lekváros háromszög:
A maradék tésztát szintén kinyújtjuk és kockákra vágjuk. Mindegyikre teszünk egy kis lekvárt, majd átlósan félbehajtjuk, hogy háromszög formát kapjunk.
A széleket enyhén lenyomkodjuk és a tepsibe helyezzük.
Sütés:
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. 40 perc kelesztés után tésztákat aranybarnára sütjük.
Mielőtt kivennénk, a tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, majd ezzel lekenjük a süteményeket és még kb 10 percig sütjük, hogy szép fényt kapjanak.
Tipp:
A töltelékek ízlés szerint variálhatók: a mákos helyett készíthetünk diós vagy gesztenyés tölteléket is, a túrósba pedig tehetünk egy marék mazsolát.