Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött kelttészta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg zsír
  • 6 dl tej (kb)
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája

Kenés:

  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája

Máktöltelék:

  • 50 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej (forró)

Túrótöltelék:

  • 1 kg túró
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 tojássárgája
  • lekvár

Elkészítése

Tészta:

Az élesztőt 2 dl langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a zsírral összemorzsoljuk. Belekeverjük a cukrot, a tojásokat, a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.

Közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó, ha apró hólyagos és elválik a kezünktől valamint a tál oldalától.

A tésztát három részre osztjuk. Azonnal nyújtjuk, töltjük, majd a tepsiben kb 40 percig kelesztjük.

Töltelékek:

A mákot a cukorral ledaráljuk, majd a forró tejjel összekeverjük.

A túrótöltelék hozzávalóit is alaposan összekeverjük.

Mákos tekercs:

Az egyik tésztadarabot három részre vágjuk, mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk.

Megszórjuk a máktöltelékkel, feltekerjük, majd a tekercseket tepsibe helyezzük.

Túrós batyu:

A második tésztát kinyújtjuk és kb 8*8 cm-es kockákra vágjuk.

Mindegyik közepére teszünk egy adag túrótölteléket, majd a sarkait középen összefogjuk és kissé megcsavarjuk.

A batyukat egymástól kissé távolabb tesszük a tepsibe.

Lekváros háromszög:

A maradék tésztát szintén kinyújtjuk és kockákra vágjuk. Mindegyikre teszünk egy kis lekvárt, majd átlósan félbehajtjuk, hogy háromszög formát kapjunk.

A széleket enyhén lenyomkodjuk és a tepsibe helyezzük.

Sütés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük. 40 perc kelesztés után tésztákat aranybarnára sütjük.

Mielőtt kivennénk, a tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, majd ezzel lekenjük a süteményeket és még kb 10 percig sütjük, hogy szép fényt kapjanak.

Tipp:

A töltelékek ízlés szerint variálhatók: a mákos helyett készíthetünk diós vagy gesztenyés tölteléket is, a túrósba pedig tehetünk egy marék mazsolát.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/toltott-keltteszta/