Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Házi zsemlék

Török zsemle (Acma)

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 csomag szárított élesztő 1 tk sütőpor 1 pohár natúr joghurt /150ml/ 1 pohár étolaj 1 pohár langyos tej 1 tojás 1/4 pohár cukor 1 púpos tk só 1 tojás sárgája + 1-2 ek tej a kenéshez Magvak: szezám, lenmag, stb… Elkészítése: A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos […]

Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 adag
Beküldte: 2016.06.27.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 tk sütőpor
  • 1 pohár natúr joghurt /150ml/
  • 1 pohár étolaj
  • 1 pohár langyos tej
  • 1 tojás
  • 1/4 pohár cukor
  • 1 púpos tk só
  • 1 tojás sárgája + 1-2 ek tej a kenéshez
  • Magvak: szezám, lenmag, stb…


Elkészítése:

A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom.

A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót.

A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összekevert tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép , nem túl kemény tésztává.

A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem.

Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!)

Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani.10 percet hagyom pihenni.

Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem.

Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni.

A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven meghintem. 180 fokon kb. 20-30 perc alatt megsül.

A kelt tésztáknál azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is