Elkészítése
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 tk sütőpor
- 1 pohár natúr joghurt /150ml/
- 1 pohár étolaj
- 1 pohár langyos tej
- 1 tojás
- 1/4 pohár cukor
- 1 púpos tk só
- 1 tojás sárgája + 1-2 ek tej a kenéshez
- Magvak: szezám, lenmag, stb…
Elkészítése:
A cukorból egy kanálkával elveszek, és elkeverem a langyos tejben, majd feloldom benne az élesztőt és néhány percig állni hagyom.
A többi cukrot hozzáadom a liszthez, ugyanúgy mint a sütőport és a sót.
A liszt közepébe egy mélyedést csinálok, beleöntöm az összekevert tojást, a joghurtot és az olajat, végül az élesztős tejet. Összeállítom az egészet egy szép , nem túl kemény tésztává.
A liszt minőségétől függően pár kanálka tejjel szoktam lazítani néha, de most pont így voltak jók a mennyiségek. Lefedve a duplájára kelesztem.
Kb. 1-1,5 óra múlva amikor ráérősen megdagadt a tészta a tálban, kiborítom egy vékonyan meglisztezett deszkára. (Ezek után már nincs szükség lisztezésre, ugyanis nagyon klassz a tészta, és szinte abszolút nem ragad. Öröm vele dolgozni!)
Átgyúrom, és addig felezgetem, amíg valamivel nagyobb gombócokat kapok, mint egy ping-pong labda. 16 darabra osztható ez a mennyiség, de nagyobb kalácskákhoz 8 részre is elég szétosztani.10 percet hagyom pihenni.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. Hosszú vékony pálcikákat sodrok a labdacsokból, félbehajtom őket és a két végüket ellentétes irányban megcsavarom, majd csiga alakúra tekerem.
Tepsire sorakoztatom a kis halmokat, és konyharuhával letakarva jó fél órát hagyom őket még pihenni.
A tojássárgáját tejjel simára keverem és lekenem vele a tésztát, végül szezámmaggal/feketeköménnyel bőven meghintem. 180 fokon kb. 20-30 perc alatt megsül.
A kelt tésztáknál azt tapasztaltam, hogy alsó-felső lángnál lassabban, de szebben sülnek, és a szerkezetük is jobb lesz.
