Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Török zsemle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1,5 dl tejföl ( vagy natúr joghurt)
  • 1,5 dl étolaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1/4 bögre cukor
  • 1 púpozott teáskanál só

Tetejére

  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tej
  • szezámmag
  • lenmag
  • mák
Török zsemle

Elkészítése

A langyos hozzávalókból kézzel vagy a robotgép dagasztókarjával ruganyos tésztát dagasztunk. A tésztát műanyag tálba tesszük, és langyos, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük. Gyorsabb módszerként használhatjuk a kelesztőtálat: tegyük be a mikróba, legkisebb fokozatra 5 percre, majd hagyjuk bent még kb. fél órát, hogy megkeljen.

Miután a tészta megkelt, 16 részre osztjuk, és kis rudakat sodrunk belőle. Nem szükséges lisztezni a felületet, mert a tészta nagyon jól kezelhető. A rudakat félbehajtjuk, megcsavarjuk őket, majd csiga alakban feltekerjük, a végeit pedig aláhajtjuk.

A kész formákat tejes tojássárgájával lekenjük, megszórjuk a kívánt magokkal, és aranybarnára sütjük kb. 200 fokon. Nem szükséges előmelegíteni a sütőt, a tészta közben is kelhet.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/torok-zsemle/