Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Totus pite (tejmentes) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg eritrit
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg totu (krémesre keverve)
  • 1 csipet só
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez

  • 50 dkg totu
  • 10 dkg eritrit
  • 2 csomag vaniliás cukor vagy ennek megfelelő vanilia kivonat
  • 2 tojás
  • 1 citrom leve és lereszelt héja
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítése

A lisztet, eritritet, a sót és a sütőport összekeverjük, a hideg margarint felkocskázzuk és összekeverjük a lisztes keverékkel, a kezünkkel összemorzsoljuk. Ha van késes betétű robotgépünk, akkor több adagban nagyon egyszerűen össze tudjuk morzsolni a lisztes keveréket a margarinnal.

Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját és a totukrémet és gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Nem szabad sokáig gyúrni, mert nem lesz omlós a tészta.

Ha kész vagyunk, akkor ellapítjuk a tésztát és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket.

A töltelék hozzávalóit kimérjük és villával jól összedolgozzuk

Ha szeretnénk mazsolát is tehetünk bele, ekkor egy marék mazsolát forrásban lévő vízbe tegyünk bele és hagyjuk benne kihűlni, majd leszűrve tegyük a töltelékbe.

Egy 24-26 cm-es formát béleljünk ki sütőpapírral vagy olajjal kenjük ki és enyhén lisztezzük be. Osszuk két egyforma részre a tésztát és nyújtsuk ki a tepsi méretére mindkettőt, majd tegyük az egyiket a tepsibe és igazítsuk el. Öntsük rá a tölteléket és egyenletesen terítsük szét, majd tegyük a tetejére a másik kinyújtott tésztát.

Kenjük le tojással, szurkáljuk meg több helyen a tésztát, majd villával csíkozzuk meg a tészta tetejét díszítésképpen.

180 °C-os sütőben aranybarna színig süssük. Ez sütőtől függően kb 35-40 perc alatt. Kihűlve szeletelhetjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/totus-pite-tejmentes/