Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Rétesek

Házi rétes

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 6 dl finom rétesliszt 1 tojás pici só langyos víz 1 ek ecet diónyi zsír vagy 1 ek étolaj A tészta kenéséhez: kb 1,5 dl olaj Túrókrémhez: 1 kg túró cukor ízlés szerint 2 tojássárgája 2 cs vaníliás cukor 2-3 ek tejföl 10 dkg szőlő 1 üveg barack befőtt Meggyes töltelékhez: 3 dl […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
lara
Beküldte: 2016.11.03.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 6 dl finom rétesliszt
  • 1 tojás
  • pici só
  • langyos víz
  • 1 ek ecet
  • diónyi zsír vagy 1 ek étolaj

A tészta kenéséhez:

  • kb 1,5 dl olaj

Túrókrémhez:

  • 1 kg túró
  • cukor ízlés szerint
  • 2 tojássárgája
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek tejföl
  • 10 dkg szőlő
  • 1 üveg barack befőtt

Meggyes töltelékhez:

  • 3 dl búzadara
  • 3 dl víz
  • csipet só
  • kevés olaj
  • meggy ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint

Elkészítése:

A lisztetés a tojást annyi langyos vízzel dolgozzuk ki, hogy a tészta ne ragadjon sem a tálra, sem a kezünkre (kb 3 dl, de függ a liszt minőségétől!). Az összedolgozás kb 10 perc. Közepes keménységű legyen a tészta.

Az asztalra tesszük a terítőt, kevés liszttel meghintjük, majf a tésztát a közepére tesszük. Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.
11080560_1656453851242265_7326510771654250063_o
Következik a nyújtás. Az egész terítőt beszórjuk kevés liszttel. A tészta tetejét bekenjük olajjal és lisztezett kézzel elkezdjük a tésztát húzogatni az asztal széle felé. Amikor már lehet, akkor a tészta alá nyúlunk és lassan, óvatosan alulról a kézfejünkkel nyújtjuk. Addig ismételjük, amíg szinte átlátszik az abrosz mintája és a tészta már kiér az asztal széléig. Az sem baj, ha lelóg róla. A tészta legszélét, ami kicsit vastagabb, azt levágjuk.
11069473_1656453954575588_8459685242362100412_o
A töltelékhez a túróba belekkeverjük a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, valamint a tojások sárgáját és ha szükséges, akkor adunk hozzá kevés tejfölt. Aki szereti tehet bele mazsolát is. A befőttet pedig felkockázzuk.

A tészta feljes felületét meglocsoljuk kevés olajjal, majd a tölteléket szétterítjük a tészta felén, majd rárakosgatjuk a barackot.

A meggyes töltelékhez kevés olajon megpirítjuk a búzadarát a sóval, majd felöntjük a vízzel és fedő alatt hagyjuk megpuhulni, mint a rizst, majd kihűtjük. Ha kész, akkor rászórjuk a tészta felére, majd ráterítjük a meggyes és ízlés szerint megszórjuk cukorral.
11084185_1656454054575578_799270072196502996_o
A terítő segítségével elkezdjük feltekerni. Amikor végeztünk, akkor tepsibe tesszük. Én nem szoktam elvágni, U alakúra hajtom és ráteszem a tepsire, de lehet akár 3-4 rúdba is vágni.

A tészta tejetét megkenjük olajjal, majd 180 fokra melegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük.

A rétes természetesen készíthető más töltelékkel is: alma, meggy, mák, káposzta.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
lara
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is