Elkészítése
Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, amelybe előzőleg 1 kávéskanálnyi cukrot kevertünk el.
A szobahőmérsékletű lisztben elkeverjük a sót és a maradék cukrot, hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk kidolgozni belőle. Az olvasztott, de már nem meleg vajat a végén adjuk hozzá.
A tésztát kétszeresére kelesztjük, majd lisztezett felületen négyzet alakúra nyújtjuk ujjnyi vastagságban, és egyforma, kb. 10×10 cm-es kis négyzetekre vágjuk.
A tölteléket kikeverjük, a tojások keményre vert habját utoljára adjuk a túróhoz. A négyzetekbe 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, a tészta sarkait középen összefogjuk, és kissé meg is csavarjuk, hogy ne nyíljon szét a sütés folyamán. A tetejüket felvert tojással kenjük meg.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a batyukat, nem túl közel egymáshoz, és előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30 perc alatt kisütjük. Amennyiben túl gyorsan pirulna a teteje, félidőben takarjuk le fóliával.
Porcukorral meghintve kínáljuk. Ha szorosan egymás mellé tesszük a tepsiben a batyukat, akkor olvasztott vajjal kenjük meg az oldalaikat, hogy ne süljenek össze.


